Eiwitten zitten echt niet alleen in vlees en eieren

Waar haal je als veganist je eiwitten vandaan? Is het je al gevraagd? Pronkend met z’n spieren paradeert Epke Zonderland in de reclames van een heel groot zuivelbedrijf. Want eiwitten haal je toch uit vlees, eieren en zuivel? Begrijpelijk dat het er hierdoor op lijkt dat je eiwitten alleen binnenkrijgt via dierlijke producten. Maar niets is minder waar! Deze hardnekkige mythe moet eens flink de wereld uit geholpen worden.

Bouwstenen voor ons lichaam
Eiwitten en aminozuren zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Een deel van die aminozuren (onderdeel van een eiwitstructuur) maken we zelf aan en een deel moeten we uit onze voeding halen. Die bouwstenen gebruikt ons lichaam om zichzelf mee op te bouwen. Eiwitten zijn onmisbaar voor een goed immuunsysteem, gezond bindweefsel en voor de aanmaak van hormonen en eiwit in onze lichaamscellen.

Plantaardige eiwitbronnen genoeg
Hier is het goede nieuws! Alle essentiële aminozuren zijn in plantaardige voeding te vinden. Sterker nog: het is een veel gezondere variant. Eiwitten haal jij vanaf nu uit een goede portie bonen, een handje noten, volkoren granen of vleesvervangers als soja en seitan. Het fijne is ook nog eens dat je er meteen een portie extra vitamine, mineralen en vezels bij binnenkrijgt.

Voor gedetailleerde informatie verwijzen we je naar de Vegan Wiki. Lees het hier maar eens goed door.

Ook bij vetten wordt vaak gedacht dat je deze alleen binnenkrijgt door, precies…. vette vis! Morgen gaan we het hebben over goede plantaardige vetten!
 
Recepten
 
Error: URL (https://veganchallenge.nl/recepten/feed/?vc_start_date=[VC Start Date]&vc_day=4) empty or not valid
 
weekmenu
 
 
 
Blog
 
Het voedings-ABC: Hoe kom je dan aan je eiwit?
Deze maand zul je veel lezen over hoe je aan bepaalde voedingsstoffen komt als je plantaardig eet. Vandaag het antwoord op de vraag: “Waar haal je als veganist je eiwitten vandaan?” Sommige mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat het eten van dieren en hun producten de enige manier is om aan eiwit te komen. [......]
 
lees meer
 
 
Een blog over vlees- & zuivelvervangers
Yes! Het is gelukt over te stappen naar een vegan lifestyle. Maar toch.. heel soms.. mis je ‘iets’ op jouw bordje. Kies dan voor een vleesvervanger! Want zelfs het oerhollandse bordje aardappels-’vlees’-en-groente kan veganistisch gegeten worden. Sabine geeft tips, dus lees snel verder.
 
lees meer
 
 
Waarom eigenlijk geen eieren?
Voor eieren hoeven toch geen kippen dood? En zijn er dan geen diervriendelijke eieren te krijgen? Helaas weten veel mensen weinig over hoe eieren geproduceerd worden en wat voor leed daar achter zit. Nicky legt dat in deze blog uit en geeft je meteen wat handige tips voor het vervangen van eieren.
 
lees meer
 
 
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 20 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken, meld je dan aan voor onze facebookgroep of kijk op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser