Diergebruik voor zuivel

"Melk is goed voor elk." Grote kans dat ook jij grootgebracht bent met deze reclameslogan. Wat veel mensen niet weten, is dat aan een glas melk heel wat dierenleed vooraf gaat. En dat melk helemaal niet zo gezond is, als wordt beweerd.

Melk van koeien is voor kalfjes
Om melk te kunnen maken, moet een koe eerst een kalfje krijgen. Na een zwangerschap van 9 maanden komt het kalfje ter wereld. Vaak wordt het dier meteen bij de moeder weggehaald. De moederkoe roept nog lang om haar kind en toont gestrest gedrag. Dit is natuurlijk niet zo gek. Voor het kalfje ziet het leven er ook niet goed uit. De eerste tijd staat het dier alleen. Pas na 6 weken komt het kalfje in een groepshok met lotgenoten. Binnen een jaar eindigt het leven van twee op de drie kalfjes alweer: in een slachterij. Dier en Recht heeft het verdrietige lot van het kalf treffend in beeld gebracht. Dus ook voor een glas melk worden dieren gedood.

Is melk van de koe dan wel gezond voor de mens?
Nou, niet per se. Melk- en ook andere zuivelconsumptie is niet nodig voor een goede gezondheid en kan er zelfs negatieve effecten op hebben. Zuivelproducten - zoals ook kaas, roomboter, yoghurt en kwark - bevatten relatief veel cholesterol, verzadigd vet en transvetten. Dit zijn stoffen die een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Plantaardige eiwitten - een gezondere keuze
Een gebalanceerd plantaardig dieet kan juist helpen om bloeddruk en cholesterol te laten dalen en de kans op welvaartsziekten te verkleinen! De tip is al vaker voorbij gekomen: haal je benodigde eiwitten en calcium uit noten, zaden, peulvruchten, bladgroenten en zeewier.

Alternatieven genoeg!
Verhalen over koeien en kalfjes zijn heftig om te lezen. Bedenk dat jij, iedere keer dat je voor een glas plantaardige melk kiest, van positieve invloed bent op het verminderen van diergebruik. Ook in je eentje!
En nu plantaardige melk vrijwel overal verkrijgbaar is, is dat geen straf: doe ons maar een heerlijke havermelk cappuccino…
Ook voor andere zuivelproducten zijn er talloze alternatieven - zie Vegan Wiki voor vele voorbeelden van plantaardige zuivel.

Een ei hoort erbij, klopt dat dan wel? Nou, nee… Morgen hebben we het over eieren en bijen!


 
Recepten
 
Error: URL (https://veganchallenge.nl/recepten/feed/?vc_start_date=[VC Start Date]&vc_day=12) empty or not valid
 
weekmenu
 
 
 
Blog
 
Het verhaal over de zuivelindustrie
Kunstmatige inseminaties en de massale slachting van kalveren. De zuivelindustrie is in één woord ellendig. Voor wie wel graag z’n bammetje boter en kaas eet of een glas melk drinkt, lees snel verder. Want Elise legt haarfijn uit wat er mis is met de zuivelindustrie en hoe je ook kunt (en wilt) genieten van de plantaardige varianten van boter, kaas en melk.
 
lees meer
 
 
Alles wat je moet weten over plantaardige melk
Elke dag een glaasje melk? Ook als veganist kan dat prima, maar dan met plantaardige melk! Alleen zijn er zo veel verschillende soorten. Sabine vertelt je in deze blog over de verschillende soorten plantaardige melk en helpt je een keuze te maken.
 
lees meer
 
 
Vier recepten voor de beginnende veganist
Onze Joyce, zij weet wel wat lekker eten is. En ze kan zelf ook nog ‘s supergoed koken. Klik snel verder en ontdek 5 recepten die ideaal zijn voor de startende vegan. Zie je die foto’s? Dit zet jij dus binnenkort ook zelf op tafel. Mmmmm!!
 
lees meer
 
 
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 30 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken? Meld je dan aan in onze Facebookgroep.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser