Diergebruik voor vlees en vis

De meest genoemde reden om de stap naar veganisme zetten, is dat mensen niet meer willen bijdragen aan het dierenleed dat met de vee-industrie en visserij gepaard gaat. Bij het eten van vlees en vis is dat het duidelijkst. Hiervoor worden dieren gefokt of gevangen en gedood, zodat de mens ze kan opeten.

Gehouden dieren in Nederland 
In Nederland houden we gemiddeld ruim 89,5 miljoen kippen, bijna 11 miljoen varkens, 3,7 miljoen runderen en 0,5 miljoen geiten (Statline 2021). Dagelijks worden er 1,7 miljoen dieren geslacht. Vele undercover filmpjes van dappere dierenrechtenactivisten tonen het leed achter gesloten staldeuren, tijdens transport en in het slachthuis; eenzame kalfjes in kleine stallen, plofkippen, varkens zonder krulstaart. Ook de vissen die we eten, komen vaak op pijnlijke wijze aan hun einde of hebben een treurig bestaan in gevangenschap.

"Maar ik eet al biologisch"
Mensen die kiezen voor biologisch vlees, denken dat de dieren die ze eten ‘een goed leven’ hebben gehad. Maar ook in de biologische vee-industrie leven dieren in gevangenschap. Kalfjes, biggetjes en geitenlammetjes worden ook hier vaak op jonge leeftijd van hun moeders gescheiden. En ook biologische haankuikentjes worden binnen een dag nadat ze uit hun ei zijn gekropen, vergast of versnipperd. Ze hebben namelijk geen economische waarde. Alle dieren die als biologisch vlees op je bord eindigen, sterven vroegtijdig in een slagerij. Diervriendelijk vlees bestaat niet.

De oplossing op je bord
Dieren zijn – net als mensen – gevoelige levende wezens die stuk voor stuk recht hebben op een vrij leven. Alleen door anders te eten, maak je het verschil. Geen of minder vlees eten is een mooie eerste stap in het “nee” zeggen tegen de gebruik van dieren door de mens. Maar dat is nog maar het begin. Jij doet mee aan de VeganChallenge en dat betekent: geen zuivel, eieren en honing deze maand! Waarom niet? Morgen nemen we het onderwerp zuivel onder de loep.

 
Recepten
 
Error: URL (https://veganchallenge.nl/recepten/feed/?vc_start_date=[VC Start Date]&vc_day=11) empty or not valid
 
weekmenu
 
 
 
Blog
 
De documentaire Earthlings
Earthlings is een bekende veganisme-gerelateerde documentaire. In deze blog vertelt Kim wat er in deze documentaire te zien is en wat het kijken met haar deed.
 
lees meer
 
 
Waarom eigenlijk geen vis?
Waarom eten veganisten eigenlijk geen vis? En is vis eigenlijk gezond? Nicky vertelt je hier alles over in deze nieuwe blog!
 
lees meer
 
 
Hoe zit het eigenlijk met vleeskuikens?
“Kip, het meest veelzijdige stukje vlees.” Wijzig deze slogan maar in “Kip, het meest mishandelde stukje vlees”, want zo zit de industrie in elkaar. Vleeskuikens hebben een kort maar zeer ellendig leven. Elise legt uit over de kippenindustrie.
 
lees meer
 
 
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 30 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken? Meld je dan aan voor onze facebookgroep of kijk op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser