Belangrijke mineralen: ijzer en calcium

IJzer en calcium zijn twee mineralen waar vaak vragen over zijn wanneer je veganistisch eet. Er wordt gedacht dat je alleen calcium binnenkrijgt door melk en dat ijzer uitsluitend in vlees zit. Na vandaag kun jij aan iedereen vertellen dat je natuurlijk ook met een plantaardig dieet met gemak aan je calcium- en ijzerbehoefte komt!

Calcium
Dat calcium – ook wel kalk genoemd - belangrijk is voor sterke botten, is helemaal waar! Dat dit alleen te verkrijgen is door het drinken van melk, klopt dan weer niet. Calcium kan niet aangemaakt worden door je eigen lichaam, daarom is het belangrijk dat je het binnenkrijgt via voeding. Dit geldt overigens ook voor dieren. De koeien, schapen en geiten komen ook allemaal aan calcium via voeding. Het dier kan dus prima overgeslagen worden, door rechtstreeks planten te eten. Veel planten zijn een rijke bron van calcium, bijvoorbeeld donkergroene bladgroenten, broccoli, boerenkool en zeewier, maar ook tofu, havermout, noten en zaden. Planten nemen dit mineraal namelijk op uit de grond. Combineer je deze calciumrijke producten met vitamine D, dan neemt je lichaam het extra goed op.

Daarnaast bevatten de meeste soorten plantaardige melk en yoghurt ook calcium, vaak zelfs ongeveer net zoveel als de dierlijke versie van deze producten, omdat er calcium aan wordt toegevoegd. Het consumeren van verrijkte plantaardige zuivel is een makkelijke manier om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen.

IJzer
IJzer, nog zo’n belangrijke voedingsstof. Voor alle lichaamsprocessen en lichaamsbeweging is voldoende zuurstof nodig. Hier komt het mineraal ijzer om de hoek kijken, want ijzer speelt een rol bij het verspreiden van zuurstof door je lichaam. Vlees is inderdaad een bron van ijzer, maar heus niet de enige. Planten bevatten ijzer, omdat dat nodig is voor hun groei en fotosynthese. Aardappelen bevatten bijvoorbeeld veel ijzer, maar denk ook aan bladgroenten, noten, gedroogd fruit, bonen, seitan en volkorenbrood. Het soort ijzer dat afkomstig is van planten is minder goed opneembaar dan dat uit vlees. Gelukkig zijn er verschillende tips en tricks om een ijzertekort te voorkomen, zoals vitamine C dat de opname van plantaardig ijzer verhoogt. En nu komt het mooiste: daar is geen dier voor nodig!

Kortom: door gevarieerd te eten, krijg je automatisch ijzer en calcium binnen. Morgen komt vitamine B12 aan bod.
 
Recepten
 
Error: URL (https://veganchallenge.nl/recepten/feed/?vc_start_date=[VC Start Date]&vc_day=7) empty or not valid
 
weekmenu
 
 
 
Blog
 
Het voedings ABC – IJzer
Vaak wordt gedacht dat je rood vlees moet eten om voldoende ijzer binnen te krijgen. Gelukkig kun je ook uit plantaardig voedsel genoeg ijzer halen. In deze blog legt Lisette uit hoe je als veganist op een gezonde manier aan ijzer komt.
 
lees meer
 
 
Het voedingsdagboek van Kim
Benieuwd wat veganisten zoal eten in een week? In deze blog geeft Kim je een kijkje op wat zij op een gemiddelde dag eet met een voedingsdagboek.
 
lees meer
 
 
Het voedings-ABC: Calcium
Calcium - een belangrijke voedingsstof. Kun je daar wel genoeg van binnenkrijgen zonder melk en andere dierlijke zuivelproducten? Lisette vertelt er alles over in deze blog.
 
lees meer
 
 
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 30 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken? Meld je dan aan in onze Facebookgroep.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser