Belangrijke mineralen: ijzer en calcium

IJzer en calcium, twee mineralen waar vaak naar gevraagd wordt wanneer je veganistisch eet. Calcium krijg je tenslotte binnen door melk en ijzer zit in vlees. Na vandaag kun jij aan iedereen vertellen dat je met een plantaardig dieet met gemak aan je calcium- en ijzerbehoefte komt!

Calcium
Dat calcium – ook wel kalk genoemd - zorgt voor sterke botten en mooie tanden, is helemaal waar! Dat dit alleen te verkrijgen is door het drinken van melk klopt dan weer niet. De waarheid is dat veel planten een rijke bron van calcium zijn. Planten nemen dit mineraal namelijk op uit de grond. Door het eten van groentes als broccoli, boerenkool of spinazie, maar ook producten als tofu, havermout en gedroogde vijgen, krijgt je dagelijkse calcium-inname een flinke boost. Combineer je deze calciumrijke producten met vitamine D, dan neemt je lichaam het extra goed op. Ook bevat plantaardige melk meestal calcium.

IJzer
IJzer, nog zo’n belangrijke voedingsstof. Voor alle lichaamsprocessen en lichaamsbeweging is voldoende zuurstof nodig. Hier komt het mineraal ijzer om de hoek kijken, want ijzer speelt een rol bij het verspreiden van zuurstof door je lichaam. Ja, in dierlijke producten zit ijzer van een makkelijker opneembaar soort, maar als veganist hoef je zeker niet bang te zijn dat je niet voldoende ijzer uit je voeding haalt. Er zijn namelijk heel wat tips en tricks waarmee jij de opname van ijzer verbetert. En nu komt het mooiste: daar is geen dier voor nodig!

Kortom: door gevarieerd te eten, krijg je ijzer en calcium automatisch binnen. In de blogs van vandaag lees je veel meer over ijzer en calcium en in welke producten deze mineralen te vinden zijn. Morgen komt de belangrijke vitamine B12 aan bod.
 
Recepten
 
Error: URL (https://veganchallenge.nl/recepten/feed/?vc_start_date=[VC Start Date]&vc_day=7) empty or not valid
 
weekmenu
 
 
 
Blog
 
Waar bestaat een gezond plantaardig dieet uit?
Wat zijn belangrijke voedingsstoffen? Waar moet je als veganist op letten? En wat zijn gezonde dingen om dagelijks te eten? In deze blog legt Ilona het je uit zodat je precies wet waar je op moet letten!
 
lees meer
 
 
Het voedings ABC – IJzer
Vaak wordt gedacht dat je rood vlees moet eten om voldoende ijzer binnen te krijgen. Gelukkig kun je ook uit plantaardig voedsel genoeg ijzer halen. In deze blog legt Lisette uit hoe je als veganist op een gezonde manier aan ijzer komt.
 
lees meer
 
 
Het voedings-ABC: Calcium
Calcium - een belangrijke voedingsstof. Kun je daar wel genoeg van binnenkrijgen zonder melk en andere dierlijke zuivelproducten? Lisette vertelt er alles over in deze blog.
 
lees meer
 
 
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 20 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken, meld je dan aan voor onze facebookgroep of kijk op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser