Belangrijke mineralen: ijzer en calcium
IJzer en calcium zijn twee mineralen waar vaak vragen over zijn wanneer je veganistisch eet. Er wordt gedacht dat je alleen calcium binnenkrijgt door melk en dat ijzer uitsluitend in vlees zit. Na vandaag kun jij aan iedereen vertellen dat je natuurlijk ook met een plantaardig dieet met gemak aan je calcium- en ijzerbehoefte komt!
CalciumDat
calcium – ook wel kalk genoemd - belangrijk is voor sterke botten, is helemaal waar! Dat dit alleen te verkrijgen is door het drinken van melk, klopt dan weer niet. Calcium kan niet aangemaakt worden door je eigen lichaam, daarom is het belangrijk dat je het binnenkrijgt via voeding. Dit geldt overigens ook voor dieren. De koeien, schapen en geiten komen ook allemaal aan calcium via voeding. Het dier kan dus prima overgeslagen worden, door rechtstreeks planten te eten. Veel planten zijn een rijke bron van calcium, bijvoorbeeld donkergroene bladgroenten, broccoli, boerenkool en zeewier, maar ook tofu, havermout, noten en zaden. Planten nemen dit mineraal namelijk op uit de grond. Combineer je deze calciumrijke producten met
vitamine D, dan neemt je lichaam het extra goed op.
Daarnaast bevatten de meeste soorten plantaardige melk en yoghurt ook calcium, vaak zelfs ongeveer net zoveel als de dierlijke versie van deze producten, omdat er calcium aan wordt toegevoegd. Het consumeren van verrijkte plantaardige zuivel is een makkelijke manier om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen.
IJzerIJzer, nog zo’n belangrijke voedingsstof. Voor alle lichaamsprocessen en lichaamsbeweging is voldoende zuurstof nodig. Hier komt het mineraal ijzer om de hoek kijken, want ijzer speelt een rol bij het verspreiden van zuurstof door je lichaam. Vlees is inderdaad een bron van ijzer, maar heus niet de enige. Planten bevatten ijzer, omdat dat nodig is voor hun groei en fotosynthese. Aardappelen bevatten bijvoorbeeld veel ijzer, maar denk ook aan bladgroenten, noten, gedroogd fruit, bonen, seitan en volkorenbrood. Het soort ijzer dat afkomstig is van planten is minder goed opneembaar dan dat uit vlees. Gelukkig zijn er verschillende
tips en tricks om een ijzertekort te voorkomen, zoals vitamine C dat de opname van plantaardig ijzer verhoogt. En nu komt het mooiste: daar is geen dier voor nodig!
Kortom: door gevarieerd te eten, krijg je automatisch ijzer en calcium binnen. Morgen komt vitamine B12 aan bod.