Belangrijke mineralen: ijzer en calcium
IJzer en calcium zijn twee mineralen waar vaak naar gevraagd wordt wanneer je veganistisch eet. Er wordt gedacht dat je calcium binnen krijgt door melk en dat ijzer in vlees zit. Na vandaag kun jij aan iedereen vertellen dat je natuurlijk ook met een plantaardig dieet met gemak aan je calcium- en ijzerbehoefte komt!
CalciumDat
calcium – ook wel kalk genoemd - zorgt voor sterke botten en mooie tanden, is helemaal waar! Dat dit alleen te verkrijgen is door het drinken van melk, klopt dan weer niet. Calcium kan niet aangemaakt worden door je eigen lichaam, daarom is het belangrijk dat je het binnenkrijgt via voeding. Dit geldt overigens ook voor dieren. De koeien, schapen, geiten komen ook allemaal aan calcium via voeding. Het dier kan dus prima overgeslagen worden, door rechtstreeks de planten te eten. Veel planten zijn een rijke bron van calcium, bijvoorbeeld donkergroene bladgroenten, broccoli, boerenkool en zeewier, maar ook tofu, havermout, noten, zaden en gedroogde vijgen. Planten nemen dit mineraal namelijk op, uit de grond. Combineer je deze calciumrijke producten met
vitamine D, dan neemt je lichaam het extra goed op.
Daarnaast bevatten de meeste soorten plantaardige melk en yoghurt ook calcium, vaak zelfs ongeveer net zoveel als de dierlijke versie van deze producten. Het consumeren van verrijkte plantaardige zuivel is een makkelijke manier om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen.
IJzerIJzer, nog zo’n belangrijke voedingsstof. Voor alle lichaamsprocessen en lichaamsbeweging is voldoende zuurstof nodig. Hier komt het mineraal ijzer om de hoek kijken, want ijzer speelt een rol bij het verspreiden van zuurstof door je lichaam. Vlees is inderdaad een bron van ijzer, maar heus niet de enige. Planten bevatten ijzer, omdat dat nodig is voor hun groei en fotosynthese. Aardappelen bevatten veel ijzer, maar denk ook aan, bladgroente, noten, gedroogd fruit, bonen, seitan en volkorenbrood. Het soort ijzer van planten is minder goed opneembaar. Gelukkig zijn er verschillende
tips en tricks om een ijzertekort te voorkomen, zoals vitamine C die de opname van plantaardig ijzer verhoogt. En nu komt het mooiste: daar is geen dier voor nodig!
Kortom: door gevarieerd te eten, krijg je ijzer en calcium automatisch binnen. In de blogs van vandaag lees je veel meer over ijzer en calcium en in welke producten deze mineralen te vinden zijn. Morgen komt vitamine B12 aan bod.