Koolhydraten: bron van energie

Vandaag wordt een zoete dag! We gaan het hebben over koolhydraten. Die zijn er in de vorm van zetmelen, suikers en vezels. Zetmelen en suikers leveren brandstof voor je lichaam. Vezels stimuleren een goede werking van de darmen. Koolhydraten zijn daarmee een bron van energie en een belangrijk onderdeel van je voeding.

Langzame koolhydraten
Koolhydraten zijn er in langzame en snelle vorm. Langzame koolhydraten doen er lang over om te verteren, ze geven een langdurig voldaan gevoel en helpen jou daardoor de hele dag je energie te behouden. Goede bronnen hiervan zijn fruit, havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten en groenten. Deze voedingsmiddelen zitten niet geheel toevallig vol met vezels. Kudos voor deze koolhydraten!

Snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten vind je vooral in producten met suiker, zoals koek, snoep en frisdrank en in bijvoorbeeld witte aardappelen, witte pasta en witte rijst. Deze koolhydraten worden snel door je lichaam opgenomen en geven direct energie. Daardoor kunnen ze ook zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Consumeer dus niet veel van deze voedingsmiddelen. Het goede nieuws van de VeganChallenge is: genieten van alle zetmeel en suiker in (vegan) koek, taart, ijs en chocolade, patat en chips ‘mag gewoon’ deze maand, mmm!

Vegan Schijf van Vijf
Ons advies: eet vooral de goede koolhydraten die een plantaardig dieet te bieden heeft! Kies aardappelen (de witte met mate, de zoete zoveel je wilt), groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen. En net zo makkelijk krijg je dan meteen de nodige goede vetten en eiwitten binnen. De Vegan Schijf van Vijf helpt je op weg.

Genoeg nu over koolhydraten, eiwitten en vetten… Hoe zit het eigenlijk met mineralen, zoals ijzer en calcium? Daar gaan we morgen mee verder!
 
Recepten
 
Error: URL (https://veganchallenge.nl/recepten/feed/?vc_start_date=[VC Start Date]&vc_day=6) empty or not valid
 
weekmenu
 
 
 
Blog
 
Mirte’s tip: De veelzijdigheid van havermout
VeganChallenge vrijwilliger Mirte is diëtiste, maar daarnaast ook een echte lekkerbek. Ze deelt tips over lekker eten en gezondheid. Haar motto: gezond kan ook lekker! In deze nieuwsbrief vertelt ze je meer over een goede kom ouderwetse havermout. Haver is een graan dat al vele eeuwen wordt gebruikt voor allerlei toepassingen. Onder andere voor brood en …
 
lees meer
 
 
Van niet mogen naar niet willen
Anne-Fleur vertelt over de tijd dat zij geconfronteerd werd met vrienden die geen vlees aten of zelfs vegan gingen. “Zo extreem zeg”. Nu kijkt ze daar volledig anders tegenaan en wordt zij nog regelmatig verrast door de kleurrijke veelzijdigheid van heerlijk vegan eten. Jeeh!
 
lees meer
 
 
Vegan en een fulltime baan
Met een fulltime baan en een druk leven kan het in het begin lastig zijn om tijd te maken om je te verdiepen in veganisme en om nieuwe recepten te leren kennen. In deze blog legt Annemiek uit hoe zij dit doet en ervoor zorgt dat ze gevarieerd eet en toch veel tijd overhoudt.
 
lees meer
 
 
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 30 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken? Meld je dan aan in onze Facebookgroep.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser