Plantaardige vetten? Opties genoeg!

Veel mensen zien vet als iets ongezonds en vermijden het om gezonder te zijn of om af te vallen. Maar niet alle vetten zijn slecht voor je gezondheid. Goede vetten zijn juist een belangrijk onderdeel van een gevarieerd en gezond dieet. Ze zijn essentieel voor de functie van je brein, organen en helpen je huid en haar gezond te houden. Daarnaast zorgen ze voor het reguleren van je hormoonbalans, je bloeddruk en zijn vetten een bron van vitamine A, D en E.

Gezonde plantaardige vetten
Maar wat is vet eigenlijk en welke soorten vetten zijn er? Er bestaat verzadigd en onverzadigd vet. Onverzadigd vet past in een gezond voedingspatroon, omdat het cholesterol verlaagt en hart- en vaatziekten voorkomt. Gezonde plantaardige vetten vind je in bijvoorbeeld avocado, lijnzaad, chiazaad en noten. Laten we dieper kijken naar de gezonde vetten. Omega 3-vetten zijn een belangrijke groep vetten en deze dragen bij aan de cognitieve functies van ons brein. Maar waar denk jij aan wanneer je aan omega 3 denkt? Laat me raden, waarschijnlijk aan vette vis? Maar wist je dat die vis dit niet zelf aanmaakt en hij het ook binnenkrijgt via zijn voeding? Dit gebeurt namelijk via de algen die hij eet.

Advies: dagelijks een algenolie-supplement
We gaan nog iets dieper op omega 3-vetzuren in. Dit is erg belangrijk om te weten, zelfs als je (nog) geen veganist bent. Er zijn drie soorten omega 3-vetzuren die het belangrijkste zijn voor het onderhoud van het menselijk lichaam: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA komt ook voor in onder andere lijnzaad, chiazaad, en walnoten. De overige vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis en algenolie. DHA is essentieel, omdat van dit vetzuur onder andere hersencellen gevormd worden. Het menselijk lichaam kan ALA en EPA omzetten in DHA, alleen gaat dat niet zo optimaal. Hierbij wordt het voor veganisten aangeraden om dagelijks een algenolie supplement (met 200 à 300 mg DHA) te slikken om genoeg DHA binnen te krijgen. Het supplement kan EPA bevatten, maar dat is niet nodig als je voldoende ALA consumeert.  
Kortom, je hoeft geen vis aan te raken om genoeg omega 3-vetten binnen te krijgen!

De juiste balans aan vetten

Hoe komen veganisten dan aan goede omega 3 vetten? Door een duikje te nemen in onze plaatselijke supermarkt bijvoorbeeld! Om de goede vetten binnen te krijgen is het belangrijk om regelmatig de volgende producten te eten: avocado, noten (met name walnoten), zaden (zoals chiazaad, gebroken lijnzaad of hennepzaad), en koolzaad-, lijnzaad- of arachideolie.

Meer leren over omega 3? Kijk dan hieronder bij de blog over gezonde vetten.

Eiwitten? Check! Vetten? Check! Dan is het morgen de hoogste tijd om wat meer te vertellen over koolhydraten.
 
Recepten
 
Error: URL (https://veganchallenge.nl/recepten/feed/?vc_start_date=[VC Start Date]&vc_day=5) empty or not valid
 
weekmenu
 
 
 
Blog
 
Gezonde vetten zijn belangrijk
Goede vetten, slechte vetten? Noten, avocado’s, koekjes en snacks? Hoe zit dat toch allemaal? Vetten hebben we allemaal nodig, maar niet allemaal en niet teveel natuurlijk. Lees snel verder en ontdek hoe het allemaal precies in elkaar zit. Elise legt het namelijk uit.
 
lees meer
 
 
Waarom eigenlijk geen vis?
Waarom eten veganisten eigenlijk geen vis? En is vis eigenlijk gezond? Nicky vertelt je hier alles over in deze nieuwe blog!
 
lees meer
 
 
50+ en vegan
Veganisme wordt steeds normaler. Er komt steeds meer plantaardig aanbod in de supermarkt, restaurants hebben steeds vaker een vegan optie op de kaart en soja cappuccino’s zijn op steeds meer plekken te krijgen. Toch lijkt veganisme iets wat vooral onder jongeren leeft. Daarom vandaag het woord aan vier veganisten van boven de vijftig, om te …
 
lees meer
 
 
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 30 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken? Meld je dan aan voor onze facebookgroep of kijk op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser